kunstenaar

Swa Claes
  • Geboren te Balen, (B) in 1935
  • Aquarellist
  • Kunstopleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten te Mol onder leiding van Leo Lewi en Fred Jocqué
  • Autodidact voor aquarel
  • Vele jaren van de Beheerraad van “De Vrienden van het Jakob Smitsmuseum”, Mol (B) (http://www.jakobsmits.be/)
  • Was in 1978, stichtend lid en van 1988 tot 2008 voorzitter van de “Kempische Aquarelvereniging” (KAV) en later het “Aquarelinstituut van België” (AIB). Nu erevoorzitter en lid van de raad van bestuur van het AIB
  • 1998: medeoprichter van de European Confederation of Watercolour Societies (ECWS).
  • Begeleider en instrukteur bij talrijke openlucht en indoor workshops voor aquarel

Swa Claes

“Een aquarel is poezie ...

Aquarelleren is een zeer moeilijke kunst waarbij elke fout duidelijk zichtbaar wordt en rneestal onherstelbaar is... een speelse uitdaging.

De aquarel is voor mij de subtielste kunstvorm, ideaal om ruimte en licht te scheppen waarin mijn verbeelding haar vlucht kan beginnen.

De natuur is mijn openluchtatelier. Hier kan ik bewonderen, me verwonderen, interpreteren, mij poetisch ontladen. Ik ben geen intellectueel schilder, maar aquarelleer emotioneel, spontaan, direct, schilder vanuit mijn gevoel, mijn hart en mijn ziel.

De ‘nat-in-nat’ techniek fascineert mij het meest omdat ze tranparantie en fluïditeit toelaat. De kleuren worden op het blad gemengd door in elkaar te vloeien. Het natte papier slorpt het pigment op en spreidt het uit. Tegen elkaar geplaatste kleuren vloeien boeiend in elkaar over. Hierdoor ontstaan subtiele kleurschakeringen. Door het aanbrengen van de gewenste verfconcentratie op papier met de juiste vochtigheidsgraad kan men het betoverend diffusieproces in de hand houden. De transparantie en de flu´diteit van de kleuren, de twee essentiële eigenschappen van de aquarel, komen hierdoor het best tot hun recht. Deze techniek geeft me de mogelijkheid om spontane vluchtige kleur- en lichtimpressies in de natuur te verstillen.

Ik houd niet van ongebreidelde experimenten, maar van een dualiteit tussen creativiteit en ambachtelijkheid met het nodige respect voor blijvende waarden.”

SWA

“A watercolour is a thing of beauty, a joy forever”


Bibliographie

Swa Claes

up